Skip to content

Fotoperiodisme: les concentracions de motoristes

«Les concentracions de motoristes» és un treball de fotografia documental que tracta de retratar l’ambient d’aquests aplegaments i de la societat motorista dels esdeveniments de motos custom, americanes o clàssiques.

La meva motivació va ser estudiar si es podien constatar, o bé descartar, alguns tòpics que envolten el món del motor. En aquest recull fotogràfic documental hi ha les imatges de dues concentracions del 2012: “V Kustom Matinal Kastefa” i “VIII Custom & Clasics”.

La ficció ha contribuït a crear una imatge dels motoristes com a individus durs i solitaris, normalment masculins, una mica «brètols» i amb unes motos impressionants. En individus que prefereixen una vida nòmada, de caràcter brusc, amants de la llibertat. La seva personalitat se sol reflectir en la seva moto i poden estar-hi obsessionats, tractant-la com si gairebé fos una persona.

La meva intenció va ser, des del principi, la d’aconseguir imatges que descartessin algunes d’aquestes idees preconcebudes. Volia difondre un missatge sensible sobre els motoristes. M’atreia molt la idea de fotografiar un tema desconegut per a mi i que alhora em fascina per l’estètica tan atractiva que té davant la càmera. Aquesta voluntat m’ha permès classificar les fotografies en diferents conceptes que, des del meu punt de vista, descrivien l’ambient de les trobades, i les he agrupat en composicions plenes d’expressió.

La majoria d’imatges han estat tractades en blanc i negre per focalitzar l’interès en la moto o la persona i no en l’entorn o el fons. El blanc i negre ha aportat un aire intens, reflexiu i retrospectiu. Algunes imatges tenen notes de color. Es tracta de tonalitats vives i plenes de força perquè, en un tema com el de les motos, el color ha d’acompanyar a un contingut potent. Vaig optar pel format quadrat en els retrats, per eliminar tot aquell contingut que no fos la persona i centrar-se en ella.

He classificat les imatges en les diferents idees que em transmetien les dues concentracions a les quals he anat. De manera que cada composició fotogràfica és una metàfora que descriu l’experiència i, a més, és un recurs que augmenta l’expressió i el significat de les imatges.

Hi ha un ampli sector que desmitifica els tòpics de la societat motorista: veiem famílies, parelles, dones, gent gran, nens… És un ambient obert a qualsevol que s’hi acosti a xafardejar i, fins i tot, hi ha molta gent a qui no li sap greu ser retratada amb la seva moto, més aviat, al contrari. Vaig veure dos grans vessants a les concentracions de motos clàssiques: per una banda hi ha l’ambient que definiríem com a «rocker» i, per l’altra banda, hi ha l’ambient que tendeix més al «country». Malgrat que tenen un munt de coses en comú, la diferencia és molt clara, no només amb la música, sinó que també depèn de la concentració i de com vesteixen els assistents.

El pase de diapositivas requiere JavaScript.

Material emprat

  • Càmeres: Nikon D3000 i Nikon D3100
  • Objectius: 18-55mm i 55-200mm.
  • Programari d’edició: Photoshop i Lightroom. Bridge per a per a la visualització i la gestió d’arxius.

Aquestes adreces d’Internet formen part del meu treball previ de documentació:

http://www.concentracionesdemotos.com

http://www.tumotoweb.com

http://www.concentracionesmoteras.es

http://www.motoclubmotrix.org/concentraciones.php

http://www.contumoto.com

http://revistacustom.com/concentraciones.htm

Be First to Comment

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: